Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Закона за ДДС.

Държавният глава върна за ново разглеждане текстове, свързани с оскъпяването на бързите кредити.

Спорният текст предвижда разходите, които потребителят плаща при неизпълнение на задълженията си по договор за потребителски кредит от финансова институция, не от банка, да могат да достигнат до двойния размер на главницата, но няма да се считат за прекомерни.

Мораториум върху заемите до края на март 2021

Предложението бе внесено от независимия депутат Спас Панчев и бе подкрепено от бюджетната комисия, а след това и в пленарна зала. 

Президентът оспори текст, който предвиждаше фирмите за бързи кредити да събират два пъти по-висока неустойка от размера на дълга.

Рискът при потребителските кредити, отпуснати от небанкови институции

Според Радев това ограничава правото на защита и достъпа на гражданите до съд, а също така и правомощието на българския съд да преценява дали договорите съответстват на закона и морала.

Фирмите за бързи кредити няма да събират огромни неустойки

Заради сериозното обществено напрежение, което се създаде, от ГЕРБ се отказаха от спорната поправка още при гласуването на Закона за държавния бюджет.

Президентът обаче вече бе наложил вето над текста.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg