От днес банките ще трябва да заделят допълнително капитал, за да имат допълнителен буфер срещу икономическите рискове.

За изискването се знае повече от година, тъй като Управителният съвет на БНБ взе решението за него през септември 2018-а. Европейско изискване е подобно ново изискване да се оповести много по-рано, за да могат банките да се подготвят за него.

Принципи за отговорно банкиране или зелено изпиране

Практически до момента антицикличният капиталов буфер, приложим към рисковите експозиции, беше нула. От днес той ще бъде 0,5 на сто от базовия капитал. Казано по друг начин - банките ще трябва да заделят повече пари, за да си осигурят буфери, ако заради влошаващата се икономика част от кредитите не се обслужват.

iStock
iStock

Буферът ще бъде 0,5 на сто до края на март догодина, а от април ще се покачи на един процент. За следващите периоди БНБ ще се произнесе през декември.

Защо се увеличават таксите и комисионните на банките

"Кредитната активност в сегмента на жилищните и потребителските кредити остава висока. В периоди на засилено кредитиране е възможно да започне постепенно натрупване на циклични рискове", пише в съобщението си от средата на септември БНБ. Неведнъж и експерти от банковите среди са подчертавали, че ръстът на кредитирането излиза от здравословните си нива.

Скок на таксите на банките, но лихвите ще останат без промяна

iStock
iStock

Увеличаването на буфера не би трябвало да е проблем за нито една от банките, смятат експертите. Според данните на БНБ за състоянието на системата през август печалбата в банковия сектор е 1,2 млрд. лева за първите осем месеца. Увеличението е с 124 млн. лв. или 11.4% нагоре спрямо същия период година по-рано.

Намаляват средствата за обезценка, увеличават се кредитите и депозитите в системата. Собственият капитал в баланса на банковата система в края на август възлиза на 14,3 млрд. лв., като е отбелязано месечно увеличение със 166 млн. лв. (1.2%). Прирастът се дължи на по-големия размер на печалбата.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg