Всички ведомства трябва да започнат масово поставяне на ПОС терминали в службите си, които събират пари от гражданите и фирмите за извършваните административни услуги. Както и да направят така, че хората да ползват масово ПОС терминалите за плащанията си към тях. 

Със свое решение от вчера кабинетът задължи министерствата в срок до 2 декември да представят анализ на Министерството на финансите. В него трябва да посочат какви са причините за слабото използване на ПОС терминали и какви са планираните мерки за тяхното преодоляване. 

Ако последните бъдат приложени, това означава, че в рамките на няколко години ще можем да плащаме на КАТ и чиновниците само с карта. Плащането през ПОС на различните услуги към държавата е напълно безплатно, защото банковите такси се поемат от държавата.

Според данните на Министерството на финансите има ведомства, в чиито служби са инсталирани само по 1-2 ПОС терминала. В други пък на устройствата не се регистрират никакви плащания или най-много по едно-две.

Въпреки че има генерално решение за намаляване на плащанията в брой към държавните ведомства, всяко от тях е свободно да решава в коя от структурите си ще сложи ПОС терминали и колко ще са те.

С най-голям брой инсталирани ПОС терминали към средата на тази година е МВР – 265, съобщиха от Министерството на финансите. Средно на месец през един терминал в системата на МВР минават 41 плащания. Правосъдното министерство е инсталирало 165 устройства, като средномесечно на един ПОС се правят 76 трансакции. 

Според ведомството на Владислав Горанов при тях има сериозен капацитет за увеличаване на плащанията през ПОС, като се има предвид видът и обемът на предоставяните услуги в системата на МВР и на правосъдието. 

Този капацитет не е усвоен вероятно поради слабости в организацията на работата недостатъчно или дори в някои случаи липса на инициатива за предлагане и насърчаване на плащанията чрез ПОС терминали и други причини от субективен характер, посочиха от министерството.

В структурата на транспортното министерство има 53 ПОС терминала, като натовареността им е от порядъка на 29 плащания месечно на устройство. С по 1 плащане на месец се отчитат 19-те устройства в икономическото министерство. При отбраната трансакции на един терминал са 2 месечно, като броят на ПОС е 10. В енергийното ведомство пък има само две устройства, като през всяко от тях минават по 5 плащания месечно.

Видимо неефективно е администрирането на процеса по внедряване и прилагане на ПОС терминали в системата на Министерството на земеделието и храните, посочват от финансовото ведомство. То има инсталирани 45 ПОС-а, от които нормално работи само един и той е на Професионална гимназия по селско и горско стопанство в Кърджали. За първите шест месеца на всички 45 терминала са регистрирани 106 плащания, като 97 от тях са на гимназията. 

От финансовото ведомство смятат, че като се имат предвид функциите и таксите, които се събират от много граждани и фирми от Българската агенция по безопасност на храните и от комисиите по поземлена собственост, те също трябва да внедрят ПОС терминали. Такива устройства има само в две поделения на БАБХ, на които са регистрирани само няколко трансакции.

Подобно е положението и в ековедомството – само две плащания за шест месеца при три инсталирани ПОС-а.

Изобщо пък не се използват терминалите в системата на културното министерство, които са общо три. Същото е положението и в НИМ. Това е единственият музей у нас, снабден с ПОС.

В държавните вузове също има капацитет да се разраснат плащанията през ПОС, смятат от финансите. Като доказателство от там посочиха, че на единствения ПОС във Висшето строително училище „Л. Каравелов“– София, се извършват по 433 плащания месечно, при по-малко от 10 трансакции на един ПОС при повечето от другите вузове с инсталирани устройства.