Полицията в Пловдив предупреждава за измами с теглене на онлайн кредити.

По няколко идентични сигнали за неправомерно изтеглени парични суми от банкови сметки на потърпевши граждани, добити без тяхно знание под формата на онлайн кредити, работят през последните месеци разследващи от отдел „Икономическа полиция” към дирекцията.

Активните действия за пресичане на измамната схема се осъществяват под наблюдение на прокуратурата, а усилията са насочени към разкриване на всички участници в нея.

Мамят потребители с нови схеми

В тази връзка се апелира хората да бъдат внимателни, за да не станат жертва на измамния сценарий. Използва се изцяло възможността чрез мобилни приложения на определени компании да се отпускат онлайн кредити на физически лица, без необходимост за тяхното присъствие в банков офис.

istock
istock

Основното изискване на тези интернет платформи е т.нар „лицева верификация” на клиента - самоличността му се потвърждава, като се въведат идентификационните данни от личната карта и се направи снимка на неговия образа.

Сред предпочитаните жертви на извършителите са млади хора - на възраст между 20 и 25 години. Най-често с личните им документи и снимка участниците в схемата се сдобиват под различни предлози, свързани с благотворителност - организиране на дарителска кампания за деца сираци, хора в неравностойно положение, с тежки здравословни проблеми и т.н.

След преминаване на електронната идентификация на човека, от негово име се кандидатства за кредит в дадена банка, а отпусната сума се превежда в автоматично открита сметка.

От нея, чрез интернет банкиране, парите се насочват към сметки на подставени лица, които извършват теглене от каса или АТМ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg