ББР продължава да осигурява ликвидност и сигурност за фирмите, засегнати от пандемията от COVID-19. През юни до бизнеса са достигнали гаранции по предоставено финансиране за 24 075 560 лева по сключените 151 договора.

През юли банките партньори по антикризисната програма са получили от ББР потвърждение за гарантиране на 94 кредита на стойност над 23 млн. лв. От стартирането на програмата през 2020 г. са отпуснати кредити за над 320,3 млн. лв., съобщават от финансовата институция.

Наскоро обновената гаранционна програма на ББР ще даде възможност на българските компании да кандидатстват при по-кратки срокове за одобрение и облекчени изисквания за обезпечение.

Фирмите ще получават по-лесно кредити


"По този начин правителството синхронизира програмата с механизма за интервенция и подкрепа „Портфейлна гаранция за преодоляване на последствията от COVID-19“ („Програмата за възстановяване“). Финансирането може да бъде до 3 млн. лв., независимо от размера на компанията, а срокът за погасяване на кредити е до 7 години с възможност за до 3-годишен гратисен период. Очаква се одобрението на ЕК, за да влязат в сила новите условия по програмата", казват още от ББР.

istock
istock

Продължава и търсенето на безлихвени заеми по гаранционната програма на банката в подкрепа на хора, които не могат да работят заради пандемията. Антикризисната мярка е удължена до края на август или до изчерпване на лимита в банките партньори. За последните два месеца по нея са гарантирани 3 463 кредита за близо 18,8 млн. лв.

От 2020 г. досега от безлихвените кредити по програмата са се възползвали 52 555 души, а размерът на отпуснатите средства е над 252,2 млн. лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg