Банковото кредитиране на домакинствата в еврозоната се повиши през октомври с едва 0,6% спрямо година по-рано, отбелязвайки най-бавния си темп от юни 2015 г. насам, показват данни на Европейската централна банка.

Отслабването на банковото кредитиране произтича от устойчивото забавяне на търсенето на кредити, повлияно от безпрецедентните мерки на ЕЦБ за затягане на паричната политика през последните месеци (агресивното повишаване на лихвите).

Не се очаква оскъпяване на заемите у нас

В същото време банковото кредитиране на компаниите в региона на единната валута се сви през октомври с 0,3% на годишна база, отбелязвайки първото понижение от юли 2015 г.

Въпреки това общият ръст на кредитите за частния сектор, обхващащ както домакинствата, така и нефинансовите предприятия, се увеличи до 0,4% от 0,2% през септември, показват още данните на ЕЦБ.


Европейската централна банка отчете и свиване на паричното предлагане в еврозоната през октомври с 1% на годишна база до 16 трлн. евро след спад с 1,2% през септември. Това представлява свиване на паричната маса за четвърто поредно тримесечие.

Годишният темп на растеж на краткосрочните депозити, различни от овърнайт депозитите, пък се забави до 21,4% през октомври от 21,9% през септември. Депозитите на домакинствата намаляват с 0,2%, а на нефинансовите предприятия - с 2,4%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg