Банките от еврозоната предвиждат да ограничат значително достъпа на компаниите до кредитиране през второто тримесечие поради икономическото отражение на войната в Украйна, което силно намалява толерантността към риска. Това сочи проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирано от Ройтерс.

Конфликтът в Украйна и ускоряването на инфлацията карат отговарящите за паричната политика да се опасяват от намаляване на отпусканите от банките кредити, което ще се отрази негативно на инвестициите на компаниите и на способността на домакинствата да компенсират отражението от скока на цените върху разполагаемите доходи.

ЕЦБ иска банките да затегнат кредитирането за задлъжнелия бизнес

Вътрешните критерии на банките за отпускане на кредити вече бяха втвърдени през първото тримесечие заради засилването на възприятието за рискове в сектора, свързано с инфлацията и продължаващите нарушения на веригите за доставки, обяснява ЕЦБ.

istock
istock

Очаква се второ тримесечие да бъде още по-трудно, тъй като банките се стремят също така да защитят финансите си от отражението на конфликта между Русия и Украйна.

Банките очакват значително по-голямо затягане на критериите за отпускане на заеми за предприятията, което ще отрази опасенията от ефекта на войната в Украйна и очакванията за по-твърда парична политика, обяснява ЕЦБ в тримесечния си доклад за кредитирането в еврозоната.

Банките в ЕС трябва да следят трансакциите на всички свои руски клиенти

Освен това банките очакват умерено затягане на критериите за отпускане на кредити за закупуването на недвижими имоти, на потребителските кредити и другите заеми за домакинствата.

istock
istock

Търсенето на кредити въпреки това е продължило да нараства през първото тримесечие и ЕЦБ очаква през вторите три месеца на годината увеличение на търсенето на кредити за компаниите, докато при недвижимите имоти се очаква търсенето да намалее.

Проучването на ЕЦБ е публикувано преди заседанието на комитета по паричната политика на 14 април, след което банката може да даде подробности за намеренията си по отношение на нормализацията на стратегията си, тъй като борбата с инфлацията вече е приоритет.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg