Лихвите по кредитите у нас ще вървят плавно нагоре - с по-малко от половин процент до края на годината, въпреки рязкото повишение на лихвените нива на Европейската централна банка, твърдят финансови анализатори.
 
Лихвите у нас ще се повишат, казват експертите, но това ще се случва плавно и с много малки стъпки.
 
Прогнозата ни съвсем конкретно е до края на годината по кредити да се отразят примерно с 0.3 до 1 пункт догодина. Като пример ще ви дам с един кредит от 200 000 лв. за 30 години, вноската би се променила със 100 лв.", казва Мария Петкова, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България пред БНТ .
 
Клиентите, обаче, могат да се предпазят от поскъпване на кредита си като потърсят предложение за фиксирана лихва. За жилищните кредити тя може да бъде за период от 3 до 5 години. Още по-плавно ще бъде поскъпването на заема за клиенти, които са изтеглили жилищен кредити от банка, която има буфер в лихвата си. Информация може да се получи от регистриран в БНБ кредитен посредник. Въпреки това финансовата предпазливост не е излишна, когато се взима кредит.
 
"Кредитът има един фундаментален смисъл - това е заем от вашия бъдещ доход. Дотолкова, доколкото вие сте уверен в този бъдещ доход, може спокойно да взимате кредит. Ако не се чувствате достатъчно уверен или има прекалено много относителни променливи, които вие не може да предскажете точно в следващите години, по-добре да не взимате кредити или да вземете кредит с по-малък размер.", съветва банкерът Левон Хампарцумян.
 
Настоящата икономическа ситуация е различна от миналите кризи, посочват експертите.
 

"Ако трябва да сравним със ситуацията през 2008 г., ние тогава тръгнахме от база около 5% лихва. Сега тръгваме от база около 2,3%-2,4% има предложения за 2.2%, в зависимост от профила на клиента.", обяснява Мария Петкова, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България.
 
Лихвите по депозитите също ще се насочат нагоре. Причината е в промяната на съотношението между заемите и спестяванията през последната половин година.
 
"Вече от половин година съотношението кредити към депозити е в полза на кредитите над 100%, а ние почти 10 години имахме съотношение кредити депозити 85-90%, значително под 75%. От тази гледна точка, първо, ще видим, че там, където се взимаха такси върху депозитите, ще спрат да се взимат и после ще започнат и, разбира се, да носят някаква малка лихва. Не очаквайте лихви, подобни на тези, които имаше преди 13-14 години от 8-9% върху депозита.", казва Левон Хампарцумян, банкер.
 

istock
istock

Решенията на ЕЦБ ще останат ключови за справяне с високата инфлация на континента.
 
"При всички случаи ЕЦБ ще бъде по-внимателна, но ще следва това, което прави ФЕД. В момента са в много деликатно положение, тъй като инфлацията е много висока, което означава агресивно и бързо вдигане на лихвеното равнище. От друга страна, има много задлъжнели страни в Европа, като Италия.", казва Руслан Стефанов, Център за изследване на демокрацията.
 
Спрямо други страни в Европа, България не е задлъжняла, казва Хампарцумян.
 
"Няма да имаме криза в стил 1997 г. В момента имаме много по-силна икономика, България е член на ЕС, има натрупани буфери във финансовата система, тя е относително добре работеща, държавата не е тежко задлъжняла. Нетен износител е на енергия.", казва Левон Хампарцумян, банкер.

ЕЦБ трябва допълнително да увеличи лихвите

Забавяне на икономиката, обаче, е възможно да се случи.
 
"Икономическите проекти ще започнат да стават нерентабилни при нивата на лихви. Ако примерно един проект при 3-4% е бил рентабилен, при 6-7% може да не е.", смята Руслан Стефанов, Център за изследване на демокрацията.
 

istock
istock

А през декември централните банкери на Еврозоната ще трябва да решат с колко още ще вдигнат лихвата. Голяма част от членовете на ЕЦБ са за агресивен подход, докато се овладее инфлацията, дори и това да е с цената на рецесия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg