Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев предупреди за възможно влошаване на икономическата криза.

Това става чрез публикация в традиционния бюлетин на Асоциацията на търговските банки, направена в навечерието на Деня на банкера - 6 декември.

Втората вълна от Covid-19 може да осъществи сценария за изостряне на икономическата криза, а оттам и влошаване на кредитните портфейли на банките, пише гуверньорът на БНБ Димитър Радев.

Николай Василев: Неработенето е дефиниция за рецесия

Той е категоричен, че банките трябва да се подготвят да оперират в условията на задействани капиталови буфери и ясен план за тяхното възстановяване след кризата.

Радев подчертава добрата позиция, в която българският банков сектор е влязъл в кризата, както и навременните надзорни мерки, чрез които ще се осигури преминаване през този тежък период.


Гуверньорът засяга и темата с потенциалния нов мораториум върху кредитите, който ще осигури възможност общо за 9 месецa - т.е. новия срок и вече течащите срокове от първия мораториум, да има временно частично или цялостно спиране на обслужването на заемите.

"Към края на месец октомври т.г. не само че не сме свидетели на стагнация в кредитната дейност, но кредитите за фирмите и домакинствата се увеличават на годишна база съответно с 2.5 и 7.3 процента. В същото време одобрените искания за отлагане на плащания по реда на частния мораториум достигнаха близо 109 хил. при своя пик през месец август т.г. при брутна балансова стойност на отсрочените кредити от над 9 млрд. лева, което представлява значително финансово облекчение за засегнатите фирми и домакинства."

Кризата удари заплатите

Възможно е след това да се стигне до ръст на необслужваните кредити, предупреждава гуверньорът.

От своя страна председателят на банковата асоциация Петър Андронов, който също оправя поздравлението си към професионалната общност, съобщава, че в най-кратки срокове банките ще са готови с реда за новото отсрочване на задълженията. 

istock
istock

"Много е важно в трудната среда, в която се намираме, и силно ангажирани с антикризисните мерки, да не губим стратегическия си фокус, а той е насочен към успешното продължаване и финализиране на проекта, който започнахме преди няколко години за присъединяване на страната към еврозоната. Българската народна банка има сериозни отговорности в този процес и не е преустановявала работата по тяхното изпълнение. До момента, Управителният съвет на БНБ е приел концепции за работата по основните направления на дейност; пакет от промени във вътрешните правилници и наредби; както и конкретни мерки за ресурсно осигуряване и подобряване на капацитета. Нашето пълноправно и пълноценно участие в институциите на Банковия съюз играе важна роля в консолидирането на интеграционния процес. Очевидно, това е тема, която ще фигурира в дневния ред през следващите няколко години и която ще имаме много поводи да дискутираме", уточни Радев.

Повече за позицията на управителя на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев относно "Банковият сектор през 2020 – как се справихме и какво предстои" може да прочетете тук.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg