Бързите кредити са изключени от мораториума върху вноските по заемите заради Covid-19, предупредиха от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране.

Оттам подчертават, че този вид кредитен продукт, който не се предлага от търговските банки, е изключен от насоките на Европейския банков орган, които се следват и от БНБ и търговските банки у нас.

Без вноска по кредит - кой и при какви условия може да се възползва

От Асоциацията подчертават, че очакват засилено търсене на бързи кредити заради икономическите щети, нанесени от коронавируса, и практическото оставане без доходи за няколко месеца на голям кръг от хора.

Експертите гарантират, че ще подходят отговорно към ситуацията, но подчертават, че обикновено предоставяните от тях заеми са едномесечни, следователно, ако парите не бъдат възстановени, няма как да бъдат отдадени на друг клиент.

Oтсрочват кредити само на изрядните длъжници

Бързите кредити са високорисков продукт от гледна точка на компаниите, затова и обслужването им е доста по-скъпо спрямо тези на търговските банки.

iStock
iStock

Следвайки насоките на Европейския банков орган и БНБ, търговските банки са готови да предоставят отсрочване на лихвени плащания, или на лихвени плащания и главници, което ще става с предоговаряне на условията по кредита.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg