От Асоциацията за отговорно небанково кредитиране отчитат последователен ръст при бързото кредитиране. Вписаните финансови институции са над 300.

,,Оборот от порядъка на 250 милиона на година това са доста под 10 процента от общото кредитиране", заяви Николай Цветанов, председател на асоциацията пред БНТ.

Според едно от последните социологически проучвания потребителите на бързи кредити са в активна работна възраст между 30 и 60 години. 82% от клиентите на услугата са взимали до три кредита изобщо. Една трета са се ограничили само с един бърз кредит. Най-често бързи кредити се теглят за закупуване на техника, за ремонтни дейности, покриване на битови нужди и пътувания.

На този фон от асоциацията предупреждават за съмнителни обяви в социалните мрежи.

,,Опитът ни показва, че в повечето случаи това са дейности , които са абсолютно нерегламентирани. Често членове на асоциацията са адресирани с молби на клиенти , които са попаднали през тази схема или на лица, които обещават, че ще им помогнат да не върнат кредита. Това не е нормалното място, на което един потребител може да срещне потребител", разказаЦветанов.
 
Според финансовия консултант Стоян Георгиев бързите кредити могат да бъдат опасен инструмент, ако не са планирани добре.
,,Изключително важно е клиентите наистина да разбират и вникнат в условията на съответния бърз кредит и да са абсолютно сигурни, че могат да го върнат. Има голям риск при тях да се влезне в дългова спирала", посочи Стоян Георгиев.

,,Наказателните лихви понякога наистина могат да бъдат убийствени и да съсипят финансите на едно домакинство", категоричен е финансовият консултант.

Как бърз кредит може да се оскъпи с 300%

Затова съветът на специалиста е да не се задоволяват излишни капризи, които не може да си позволим.
,,Поради по-ниския контрол при бързите кредити и по-лесното отпускане е мото по-лесно ние да си помислим, че щом ни го дават имаме способността да го върнем", акцентира Стоян Георгиев.
 

Istock
Istock

Практиката показва, че около 25 процента от хората се опитват да изтеглят сума, която не отговаря на финансовите им възможности.
 
,,Общо за пазара лошите кредити са може би в рамките на пет процента. Не бих обобщавал, че целият сектор е проблемен. Обратното - биха казал, че има компании на пазара от над 10 г.", увери Николай Цветанов, председател на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране.
 
Най-често кредитите се взимат за период между половин и една година или между три и шест месеца. В 90% от случаите бързите кредити се изплащат в срок до една година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg