С 8 пункта се е увеличил делът на хората у нас, ползващи услугата "бърз кредит” - от 15 процента през 2022 г. до 23 процента през 2023г., показва национално представително проучване на агенция "Кантар", съобщават от компанията "Изи Кредит" (Easy Credit).

Анализът на "Кантар" показва, че "бързите кредити" се асоциират най-вече с възможността да се вземат средства при нужда, което става лесно и без усложнения.

Очакванията на потребителите са небанковите финансови институции да са коректни с клиентите си, да предлагат прозрачни условия и да предоставят конкурентни финансови продукти, е извод в допитването, което е проведено през август миналата година сред 807 души над 18 години.

Една четвърт от българите ползват бърз кредит

Паралелно проучване на агенция “Тренд”, цитирано в съобщението, показва, че 82 процента от потребителите на бързи кредити са използвали до три кредита, като една трета са се ограничили само до един.

istock
istock

Допитването е по поръчка на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК). Според данните 25 процента от българите са ползвали бърз кредит основно за техника, ремонт и почивка.

Бързината е най-значимото предимство на бързите кредити според 83 процента от използвалите услугата, а на второ място се посочва удобството - 49 процента.

От "Изи Кредит" съобщават още, че в първата работна седмица на новата година са получили петмилионното си искане за паричен заем. Според техен анализ средната продължителност на кредита в компанията е шест месеца. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg