С 46 милиона лева, осигурени от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, Министерството на образованието и науката стартира изпълнението на проект „Студентски практики - фаза 2“.

Той надгражда постигнатото по проект „Студентски практики - фаза 1“и продължава политиката на министерството във висшето образование, насочена към засилване връзката между образованието и бизнеса и осигуряване на необходимите кадри за бъдещото развитие на страната, съобщиха от МОН.

Има ли отлив на кандидат-студенти към Острова

Срокът за изпълнение на проекта е 40 месеца, от 13.01.2020 г. до 12.05.2023 г., в които се предвижда 44 000 студенти от 43 висши училища-партньори по проекта да имат възможност да проведат практическо обучение по специалността, по която се обучават, в реална работна среда.

Целта на проект „Студентски практики - фаза 2“ е повишаване качеството на висшето образование чрез провеждане на практически обучения на студентите в реална работна среда. Изпълнението му ще допринесе за директен диалог между образованието и бизнеса, между теорията и практиката, както и ще осигури обратна връзка от бизнеса към висшите училища за съответствието на съдържанието на учебните планове и програми към нуждите на пазара на труда.


Наличието на добре подготвени специалисти и изследователи е решаващ фактор за икономическия растеж и иновациите във всяко съвременно общество. Все повече е необходимо е да се инвестира в изграждането на висококвалифициран човешки потенциал с нови умения във високотехнологични области, на дигитално грамотни специалисти, които да създават нови продукти.

5000 наши студенти ще могат да отидат на бригада в САЩ

Сериозният недостиг на кадри в областта на педагогическите, инженерно-техническите и природните науки, както и изоставането в обучението по нови професии, необходими за зелената икономика, високотехнологичните и иновативни дейности са мотивите, поради които с предимство в проекта ще се включват студенти, обучаващи се в тези области. Предвижда се обучение в реална работна среда на 6000 студенти от областта на педагогическите науки, на 7000 студенти, които се обучават в технически специалности, и на 2700 студенти от областите природни науки, математика и информатика.

За участие в проекта могат да кандидатстват всички действащи студенти от висшите училища-партньори по проекта, включени в Регистъра на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти, поддържан от Министерството на образованието и науката.

Един студент може да бъде включен в практическо обучение по настоящия проект един път в рамките на своето обучение за придобиване на всяка една от образователно-квалификационните степени (ОКС) по съответната специалност.

100 лв. стипендия за студенти във важни икономически специалности

Допуска се студентите, които се обучават по специалности, за които се предвижда обучение само за придобиване на ОКС „магистър“, да бъдат включени в до две практически обучения, финансирани по ОП НОИР, в т. ч. и по настоящия проект за целия период на обучението си.

Практическото обучение трябва да съответства на изучаваните от студента професионално направление или специалност и се провежда в рамките на 240 астрономически часа. Това става с помощта и под контрола на ментор от организацията, която провежда практиката, и на академичен наставник от висшето училище. При успешно приключило практическо обучение студентът получава удостоверение и стипендия в размер на 600 лева.

Вижте какви кадри търси бизнесът

istock
istock

Допустими обучаващи организации са стопански и нестопански организации, в т.ч. и държавна и общинска администрация, училища и обучителни организации, синдикални и работодателски организации и други юридически лица, които са регистрирани в Търговския регистър или други нормативно утвърдени регистри, минимум 6 /шест/ месеца преди регистрацията си в информационната система на проекта.

Проект „Студентски практики - фаза 2“ се изпълнява от Министерството на образованието и науката по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския социален фонд.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg