Според Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ след пиковите стойности на основните суровини на международните пазари през лятото 2022 година е започнал постепенен процес на успокоение и на намаление на цените на енергоизточниците, на металите, на зърнените култури, но за съжаление това не се отразява на цените, които виждаме на нашите пазари. 

"В България има един много сериозен спекулативен елемент в цените, които виждаме в стоките на дребно".Това заяви в пред БНР икономическият анализатор към синдиката Петър Мишев.

Ще има ли бойкот на високите цени в магазините

Той припомни, че и земеделското министерство преди дни оповести, че имат официални данни за спекула. Експертът се надява, че проверките, предприети от институциите ще окажат влияние за нормализиране на пазара.

От КНСБ подкрепят идеята за публично обявяване на ценообразуването от магазините, за да има повече прозрачност и намаляване на спекулата. 

istock
istock

Като драстичен пример посочват цената на млякото, която нараства от фермата до търговския обект в пъти. Експертът коментира и разликата в цената на едни и същи стоки в магазините от една и съща търговска верига у нас и в страни в ЕС.

Откриха масови нарушения с цените в магазините

"Всеки по веригата се опитва да прехвърли вината на някой преди или след него за високата цена, но потребители са тези, които страдат от цялата схема. Тук е ролята на държавата да установи къде нещата се пропукват и къде се извършват нелоялни търговски практики и къде се слагат надценки, които не отговарят на реалната пазарна ситуация", посочи икономистът. 

Пловдивчани също смятат, че цените в магазините са спекулативно завишени с поне 1/3. Разходите им за хранителни продукти са скочили драстично през последната година, заради инфлацията и завишените цени в търговската мрежа.

В анкета за Радио Пловдив гражданите коментират, че сумата която оставят в магазините ежедневно се е увеличила с 30% до 50%. По-високите разходи за храна са ги принудили да се лишават от неща, които не са от първа необходимост като дрехи и посещения на културни мероприятия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg