Парламентът на Гърция гласува т.нар. потребителска кошница за супермаркетите, в която влизат 50 основни стоки, чиито цени или трябва да останат същите, или да имат минимално повишение.

Решението е взето с подкрепата на управляващата Нова демокрация и опозиционната ПАСОК, съобщават гръцките медии.

Конкретната поправка е внесена от Министерството за развитие и инвестициите на Гърция и предвижда магазините с годишна печалба над 90 милиона евро да изпратят на компетентното министерство списък на потребителските стоки (потребителска кошница), които са необходими за достоен живот. Те се задължават да включват поне по един продукт от всяка категория, чиято цена ще бъде приемлива и по-ниска в сравнение с други продукти от същата категория.

Колко струват храните у нас и в Европа

Ако не бъде изпратен такъв списък със стоки, е предвидена парична глоба за супермаркетите в размер на 5 000 евро за всеки ден закъснение.

istock
istock

За по-малките магазини „кошницата” не е задължителна, се уточнява в информацията.

Решението ще бъде в сила до 31 март 2023 г., а категориите стоки ще бъдат определени от Министерството за развитие и инвестиции. Очаква се в следващите дни да бъде публикувано решението на министерството с всички подробности.

Близо 30% от гърците са в риск от бедност

Гръцките медии смятат, че потребителската кошница ще бъде въведена официално в супермаркетите следващата седмица и ще съдържа 30 категории с 50 продукта, сред което ориз, хляб, макарони, свинско и пилешко месо, риба, мляко, йогурт, сирене и кашкавал, зехтин, брашно, захар, кафе, чай, какао, сокове, препарати за чистене, перилни препарати, тоалетна хартия, паста за зъби, дамски превръзки, сапун, антисептик, пелени, храна за кучета и котки и др.

Уточнява се, че в случая не става въпрос за намаляване на цените, а за опит супермаркетите да задържат колкото е възможно по-ниско нивото на цените на необходимите за едно домакинство стоки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg