Официално социологическо проучване в Гърция показа, че високите цени принуждават хората да се ограничават дори от необходими неща.

Купуват по-малко храна, не ползват колите си и дори намаляват употребата на ток.

Гръцки граждани масово зареждат горива в България

Рязък спад на оборота се забелязва в търговията на облекло и обувки, като 67% от гърците вече не си пазаруват нови дрехи. Високите цени на бензина водят до над 30% намаляване на оборота на бензиностанциите, като 54% от гърците избягват да ползват личните си автомобили. 53% от анкетираните съобщават, че се ограничават в употребата на ток.

При хранителните стоки ограниченията водят до спад на оборота на магазините с 35%, като клиентите вече пазаруват в много по-малки количества и то евтини хранителни стоки. 

istock
istock

Отпуснатите от правителството помощи не покриват дори част от инфлацията, коментират икономисти.

В същото време на бензиностанциите в Солун се забелязва некоректно отношение на клиентите - зареждат пълен резервоар и потеглят без да плащат. Скоро ще фалираме, предупреждават търговците на горива. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg