Цените на доматите, краставиците и чушките през 2019 година се очертава да бъдат сред най-високите за последните десетилетия.

В следващите месеци цените ще се нормализират в рамките на средните за сезона, като вносните цени ще предопределят движението им по-нататък. Това сочи прогноза на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

Според експертите на едро цената на оранжерийните домати ще бъде с около 20 стотинки по-висока през октомври спрямо септември, докато вносната стока ще запази цената си.

Вносните краставици обаче се очаква да поевтинеят с около 10-15 стотинки за килограм. Родното производство продължава да намалява, показва още анализът на института.

България е лидер по производство на билки

При доматите се очаква спадът да е около 9% на годишна база и то да достигне около 135 хил. тона.

Понижената прогноза се дължи на очаквания за по-слаби добиви от открити площи, които са с около 17% по-ниски по данни на земеделското министерство.
 

istock
istock

Лошият климат в голяма част от Европа през тази година диктува и добивите от полски култури, като доматите, което наложи на пазара и по-висока стойност на стоката, коментират експертите.

Цените на дребно на доматите през септември по данни на Системата за агропазарна информация (САПИ) достигат 2,12 лв./кг, което е с около 10% повече от цените за септември 2018 г.

Какво е бъдещето на родните плодове и зеленчуци

И при краставиците ще има спад на годишна база в производството. Очаква се реколтата да стигне около 71 хил. тона, което е с 3% под нивата на 2018 г. Цените на дребно на краставиците през септември 2019 г. са с 15% над тези от последните пет години, посочват експертите.

Единствено при чушките се очакват добивите да се увеличат на годишна база, като скокът се измерва в около 2 хил. тона – от 53 на 55 хил. тона общо.

Цените на дребно обаче, особено при зелените чушки, са нараснали драстично тази година – и те се продават с около 19% по-скъпо спрямо миналата година.
 
.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg