Идеята на земеделското министерство за въвеждане на механизъм за обратно начисляване на ДДС за плодовете и зеленчуците зарадва производителите в края на август. Процедурата обаче е доста дълга и изисква съгласие от финансовото министерство, както и нотификация от Брюксел.

Пред БНР организационният секретар на неправителствената Асоциация „Български пипер“ Георги Василев заяви, че вносът на пипер от чужбина у нас е между 4 и 6 пъти по-голям от произведения в страната.

Коментарът му бе по повод изнесена статистика от земеделския производител Красимир Кумчев, според която внесените в България ябълки са 14 пъти повече от произведените тук. В ситуация, в която българският производител предпочита да остави плодовете необрани заради унизително ниските цени.

„Дотук я докарахме с много безотговорност, със загубване на нашите пазари, защото когато ти отнемат пазарите, не ти остава нищо друго освен да намаляваш производството и да унищожаваш предприятия, а не да създаваш“, отбеляза Василев.

Яйцата по магазините стигнаха 27 стотинки

Според него „българският потребител е информиран, но няма право на информиран избор и това е трагедията ни“.

istock
istock

„Българските производители трудно достигат до магазинните вериги, защото още при създаването си веригите дойдоха със своите доставчици от чужбина. И в момента всички вериги, които продават вече около 70% от зеленчуците и плодовете в България, се стараят да продават и стоки от български производители, но това е само за авторитет“, подчерта още организационният секретар на асоциацията.

И допълни, че родните производители искат да се обединят в някакво сдружение например, но за това има много пречки.

„Обратното начисляване на ДДС ще даде мощен тласък за регистрация и развитие на организациите на производителите и това нееднократно сме го споменавали на министър Танева и на всички министри, които досега са били в земеделското министерство“.

Стандартът на живот на българина продължава да се подобрява

Като основна пречка за липсата на организации на производителите Василев изтъкна нелегалната продажба без ДДС.

istock
istock

„Тъй като организацията на производителите е дружество, което е регистрирано по ДДС и продава своята продукция със ДДС. А в същото време отделни производители, които са много – 60% от производството в България, е нелегално - продават или без ДДС, или без никакви фактури. И така организацията на производителите не може да се противопостави на нелегалните продажби“, каза още той.

„И това не е тайна за държавата. В Европейският съюз 40% от плодовете и зеленчуците също се продават нелегално“, посочи Василев.