В следващите месеци олиото ще задържи цената си, а през есента е възможно и да поевтинее, смятат от държавната комисия по стоковите борси и тържищата и преработватели.

Над 50% е поскъпнало олиото от есента досега, заяви председателят на комисията Владимир Иванов пред Дарик радио. Като основна причина той посочи лошата реколта миналата година и недостига на слънчоглед.

Според производителите на растителни масла, от началото на събирането на реколтата през 2020 г. цената на слънчогледа се е повишила повече от два пъти.
Зърнопроизводителите се надяват тази година добивите да са повече и с по-добро качество.

Ще поскъпне ли още олиото

Според Асоциацията на потребителите цената на растителното масло се е повишила до стойности, които са непосилни за социално слабите групи, особено за българските пенсионери.

istock
istock

Сериозното поскъпване крие риск и за качеството на олиото, смята изпълнителният директор на асоциацията Богомил Николов и препоръча Агенцията по безопасност на храните да започне проверки за качеството на олиото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg