С 30 на сто по-скъпи зеленчуци купуваме тази есен спрямо цената по това време на миналата година, показват данни на Министерството на земеделието, храните и горите. Най-голямо увеличение има на цената на зелето, което сега ни излиза близо 1 лев за килограм на борсата, докато миналия септември сме плащали по 0,63 лева за кг.

Следват оранжерийните краставици, чиято цена се е повишила близо 31 на сто, както и червеният и зеленият пипер. Така, ако миналата година за килограм краставици сме плащали на едро по 1,50 лева, сега цената стига 2 лева.

При зелените чушки поскъпването спрямо година по-рано е с 30 стотинки - от 1,15 лв. за кг на 1,45 лв. за кг сега, а при червените - с над 40 стотинки за килограм.

С 20 на сто по-скъпи са и картофите и на борсите те се продават по 0,75 лв. за кг при 0,63 лв. за кг преди година. По-ниска е цената на полските домати, които миналия септември сме купували по 1,37 лв. за кг, а сега струват по 1,13 лв. за кг.
 
Освен при зеленчуците повишение има и при някои плодове, като най-голямо е при прасковите - с 52 на сто повече за година и килограмът се търгува по 2,25 лв., при 1,48 лв. миналия септември.

Колко ще ни струва туршията тази година

В същото време ядем все повече плодове и зеленчуци след обявяването на пандемията от COVID-19. Дела им в потребителската кошница расте с между 11 и 13 на сто, показва изследване. Хората търсят все повече биохрани и залагат на личен контакт с производителите.

istock
istok

В пика на пандемията преработватели отчитат и сериозно увеличение на продажбите на консерви.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg