17% от кантарите по пазара са неизправни, показа проверка на 1883 търговци и 2005 използвани от тях везни. Всички кантари на Общински пазари Белоградчик и Шабла са били с нарушения, установили инспекторите от Главна дирекция „Метрологичен надзор“ (ГД МН) при Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Такива са били и над 90 на сто от везните на общинския пазар в Исперих и тържището в с. Първенец. Негодни са и над 85% от кантарите в градския пазар в Пазарджик и този в Кюстендил.

Повече от половината от уредите за измерване в Козлодуй, Искър, Раднево, пазар Борово в София и Аспарухово във Варна също не съответстват на изискванията, както и 40 на сто от тези на най-големия „Женски пазар“ в София.

Несъответстващи на изискванията са 46% от везните на Общински пазар Берковица, 44% - пазар Мездра, 41% -  Общински пазар „Младежка“, Пловдив, 37% - пазар Кубрат, 36% -  пазар Червен бряг и пазар „Димитър Петков“, София, както и всеки трети кантар на пазарите в Троян,Вършец, Стражица и Павликени и Монтана.

ДАМТН
ДАМТН

Резултатите от извършените проверки показват, че спрямо 2019 г. процентът на несъответстващите везни е нараснал от 12,2 % на 16,9 %. В известна степен нарастването се дължи на факта, че по време на извънредното положение за преодоляване на вирусната пандемия пазарите не работеха и превантивни планови проверки на тях не са извършвани. След възстановяване на дейността им, търговците не са предприели необходимите действия, които да осигурят спазване на задълженията им по Закона за измерванията.

Българските картофи в пъти по-скъпи от вносните

По време на кампанията са издадени 333 акта за установяване на административни нарушения, свързани с несъответствия и нарушения на Закона за измерванията. Инспекторите проверили търговци, които веднъж вече са имали установени нарушения. Оказало се, че част от тях не са ги отстранили. Причината, според ДАМТН са ниските санкции от 100 до 300 лева за физически лица и от 200 до 500 лева за фирми.

Затова от агенцията предлагат санкциите да бъдат повишени. Промените ще бъдат насочени най-вече към налагане на по-високи санкции на лицата, използващи средства за измерване, които не са преминали изискуемите процедури за одобряване на типа им или за оценка на съответствието, за да бъдат използвани за измервания, свързани с търговски пращания.

ДАМТН
ДАМТН

Препоръките на ДАМТН към управите на пазарите, борсите и тържищата са, те също да предприемат мерки за противодействие на търговците - нарушители на Закона за измерванията. Тези мерки могат да намерят отражение в промени на нормативните документи, които регламентират реда и правилата за предоставяне на търговски площи. По този начин да изключат възможността, търговци със системни нарушения на Закона за измерванията да наемат търговски маси. Чрез промените да се регламентира и възможност за предсрочно прекратяване на договорите с такива търговци.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg