Цената и на фалшивото, и на истинското сирене се покачва, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища.

Само за седмица по борсите килограмът на продукта с растителни мазнини стигна 3,25 лева, което е с 15 стотинки отгоре.

Увеличение има и при сиренето от краве мляко, което в края на юни се е продавало по 6,70 лева за кг, а в началото на юли вече се предлага по 6,97 лева за кг.

Освен при сиренето, нагоре вървят и цените на боба и ориза, отчита още ДКСБТ. При фасула увеличението е с 21 стотинки за килограм и килото на едро вече гони 4 лева.

По-евтино купуваме пилешко месо в началото на юли. На едро цената на бутчетата е паднала с над 3 на сто и килограмът се продава по 2,70 лева. Подобно е намалението на пилешките кренвирши, които се продават по 3,81 лв. за кг.

В разгара на земеделския сезон надолу тръгнаха цените на плодове и зеленчуци. Най-голямо е намалението в цената на доматите.

istock
istok

Оранжерийните са поевтинели с 22 на сто, а вносните – с 12,2 на сто. Така на едро цената на двата вида се е изравнила и се продават по 1,59 лева за кг.

Цената на доматите у нас с рекорден пик за последните 10 години

По-слаб е спадът при краставиците – с едва 3% и килото може да се купи от борсата по 1,20 лв. за кг.

С левче по-евтини са ягодите и на едро могат да се купят по 3,50 лева за кг. с 10 на сто е паднала цената на пресните картофи и лука, като на едро цената им е съответно 0,70 и 0,81 лева за килограм.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg