Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започва поредната национална кампания "Безопасна Коледа".

Освен физическите магазини, от днес инспекторите ще проверяват и онлайн магазините. Те ще следят за предлаганите на пазара детски играчки, електрически светлинни гирлянди и пиротехнически изделия.

От началото на годината една четвърт от проверените играчки на българския пазар са несъответстващи или опасни. Конфискувани и унищожени са повече от 130 продукта.

Инспекторите са проверявали и за съдържанието на опасни вещества, но токсични играчки не са открити, коментира пред БНР Галя Бояджиева от агенцията:

Какво ще си купим на Черния петък

"Tова са един куп химични елементи - алуминий, антимон, арсен, барий, бор, хром, никел, живак. За наша радост сме изпитвали през тази година желета, които бяха особено популярни, т.нар. "скуиши"-та, за съдържание на бор, за наша радост няма наднормено съдържание."

istock
istock

Най-честите установени нарушения са свързани с несъответствия и дребни елементи, които крият опасност от поглъщане.

В рамките на миналогодишната кампания "Безопасна Коледа" несъответствия са установени при 116 играчки и 170 светлинни гирлянди, а  финансовите санкции за търговците,  са от 250 до 1000 лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg