Има спекула в по-високите цени на свинското месо.

Това заяви Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Той посочи, че свинското месо поевтинява през октомври с около лев, в сравнение с месец септември, когато отчетохме увеличение с около 45%.

По думите му, към момента, равнището на свинското месо е около 8,27 лева на едро за килограм.

Друга интересна тенденция е, че цените на едро почти се сляха с цените на дребно, това е вследствие на предлагането във веригите.

Като цяло, наблюдаваме дефицит на свинско месо и от там идва това колебание в цените.

Свинското рекордно скъпо от 5 години насам

В момента, нямаме стабилна цена и това се дължи на голямото потребление от Китай, както и на големия износ от Европа към Китай.

istock
istock

От гледна точка на българското свинско месо, наблюдавахме едно покачване на цените от 2,20 до 2,70 лв. живо тегло с ДДС, като поскъпването е с около 1 лев за крайния потребител, според разфасовката. уточни Владимир Иванов.

Според него, към момента в някой търговски вериги се предлага испанско свинско месо с цена под 7 лв. за кг, което е под себестойността на едро, това е ненормална пазарна тенденция, но е факт.

Иванов, прогнозира, че до Нова година не се очаква сериозно поскъпване на свинското месо, най-вероятно ще се запазят сегашните нива, дори месеци след коледно-новогодишните празници.

Той обаче, не отрече опити за спекулативно вдигане на цените на свинското месо в някой търговски обекти, заради африканската чума по свинете.

Според производителите обаче цените на свинското ще се вдигат още.

Откриха опасен немски колбас в нашите магазини

„Цените на свинското месо в Благоевград се повишиха през последните седмици и причината за това е, че намаляват животните, каза Борислав Киройчев, месопроизводител и месопреработвател от Благоевград.

istock
istock

По думите му, това няма да е последното увеличение, очаква се подобно след няколко седмици или месец.

Борислав Киройчев не отрече, че от чужбина може да се внесе месо, „но от така наречените „парени животни“ с кожата – това месо е повече за преработка, но само ние и гърците в Европа дерем животните, допълни месопреработвателият.

„По отношение на останалите стоки се наблюдава стабилизиране на цените. Към днешна дата, „потребителската кошница“ е около 66 лева, при 64 лева миналата година. Цените на основните хранителни продукти в сравнение с 1989 година, са много по-ниски към днешна дата.“, коментира още Владимир Иванов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg