Храните са поскъпнали спрямо миналата година, показва анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища.

Най-драстично е увеличението в цената на свинското месо – с 45 на сто спрямо септември 2018 г.

Тогава килограм се е продавал на едро по 7,41 лева при 9,70 лева сега. Цената му е рекордна за последните пет години, обясняват експертите от комисията.

Откриха опасен немски колбас в нашите магазини

Нагоре са и цените на брашното и захарта, съответно с 19,8 и 16,5 на сто за година. С 8% е увеличението при фасула.

istock
istock

Повече плащаме и за млечни продукти. При сиренето и кашкавала цените са нараснали с 5-6 процента, а при млеката – с между 6 и 8 на сто.
Единственото цената на маслото се е понижила с 8 процента.

Освен свинското поскъпване е регистрирано и при колбасите. Пилешките кренвирши и малотрайните колбаси се продават с 11-12 на сто отгоре, а каймата – с 6%.

При цените на захарните изделия се наблюдава поскъпване на годишна база на вафлите с 15% и  поевтиняване на бисквитите с 5%.

istock
istock

 Спад спрямо същия месец на предходната година има при лещата (14%).Цените на ориза, олиото    и яйцата се задържат около нивата от миналата година.

Кои храни поскъпнаха през седмицата

Колко надценка слагат търговците, показва още анализът на комисията.

Наблюдението на цените на дребно на продукти като захар, олио, брашно и яйца показва, че през  септември надценките на търговските вериги спрямо борсата са  в широкия диапазон от 2% при захарта до 42% при яйцата.

Надценката на брашното е 27%, а на олиото – 22%. В по-малките магазини най-голямата надценка от 30% е при брашното, а при захарта тя е 13%.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg