Асоциацията на земеделските производители в България започва национална информационно-образователна кампания „Избирам 380“.

С 380 започва баркодът на всичко, произведено в България.

Идеята на инициативата е промяна на потребителските навици и насърчаване на консумацията на български продукти.

Малцина у нас знаят, че първите три цифри на баркода на всяка стока показват държавата на произход. Българският префикс е 380.

Солена глоба грози веригите ако не продават български стоки

С бърза проверка на баркода всички могат да разпознаят произхода на продукта и да се уверят, че той е произведен у нас.

Кампанията може да се възприеме като лесно предизвикателство по силите на всеки потребител, смятат от браншовата земеделска организация.

Но с масови съвместни усилия промяната на потребителските навици може да се превърне в мощен импулс за българската икономика.

баркод

Кампанията "Избирам 380" неслучайно започва точно преди Великден. Тя обаче е замислена като дългосрочна инициатива с периодични пикове около националните празници, когато традиционно потребителската активност е най-висока.

Как да пазаруваме разумно и съхраняваме храната

Според организаторите икономическият патриотизъм е концепция, която се обсъжда все по-често в редица европейски държави като мярка срещу кризата.

"Избирам 380" се провежда с подкрепата на Министерството на земеделието.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg