В средата на декември обикновено повечето хора се втурват да купуват подаръци, които да сложат под елхата и да зарадват любимите хора. В този период търговците обявяват и големи коледни промоции на различни стоки и артикули.

Рекламите за намаления ни заливат отвсякъде - в сайтове, социални мрежи, брошури и други. Ако отидете в някой от големите търговски центрове, ще видите огромни надписи на входовете на магазините за намаления на цените на стоките до 50%, та дори и повече. Именно това "до" е един от подводните камъни при големите промоции, смята доц. Събка Пашова, ръководител на Центъра за качество на стоките и потребителска защита към Икономическия университет във Варна.

Какви нелоялни практики използват търговците

Според експерта, този търговски "трик" често подвежда потребителите, които влизайки в обекта разбират, че намаленията с 20 или 50% се отнасят само за определени стоки, а при други цената е намалена с не повече от 2-3%.

"Потребителите трябва да знаят реалната цена на стоката преди намалението за да могат да се ориентират и да не останат подведени. Не са рядкост случаите, в които търговците не слагат етикет със старата цена на стоката, а би трябвало да го правят", коментира доц. Пашова пред БНР.

istock
istock

Често се случва когато търговския обект е обявил промоции на определени стоки и продукти, количествата да се изчерпат бързо. Според доц. Пашова, това е още един търговски трик.

"Тук целта на търговеца е да пусне на промоция стока, която е в малки количества. По този начин той цели да привлече клиента да влезе в търговския обект и да му продаде стока, която е по-скъпа и е залежала", каза още доц. Събка Пашова.

Експертът посъветва потребителите да бъдат внимателни при избора на стоки, защото много често се обявяват промоции за залежали стоки с по-ниско качество.

"Най-важното е потребителите да са информирани и да оглеждат добре стоката преди да я закупят. И в никакъв случай да не пазаруват под влияние на еуфорията", съветва още доц. Пашова.

Харчим рекордно много пари за подаръци

Според психолога Добринка Тотева-Горанова, в навечерието на коледните празници, хората са много по-склонни да се отпуснат в пазаруването и да "развържат кесията" за подаръци за своите любими хора.

"Търговците много умело използват този момент", каза Горанова.

istock
istock

"В периода около коледните празници, търговските обекти и магазини обявяват големи промоции. Идеята на рекламата е да ни накара да купим точно това нещо, точно в този момент, да запали желанието ни да имаме определена стока, без значение дали тя ни е нужна. Червеният етикет с намалението също е нещо, което ни блазни по един или друг начин", коментира Добринка Тотева-Горанова.

Психологически трик от страна на търговците е и когато не закръглят цената, смята още Горанова.

7 начина да спестите пари преди Коледа

"Например, вместо 2 лева, определеният артикул струва 1.99 лева, което ни блазни", обясни психолога.

Нейният съвет е винаги когато пазаруваме да си изготвяме предварителен списък, защото в противен случай е много вероятно да се хванем "в мрежите" на препълнената с излишни стоки количка. Когато пазарим в хранителни магазини, не трябва да го правим на празен стомах, съветва още Горанова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg