Имитации на сиренето фета и ирландското уиски ще бъдат забранени в Китай.

Европейският съюз и Пекин приключиха днес преговорите за двустранно споразумение, предоставящо закрила срещу имитации и присвояване на 100 европейски географски означения в Китай и 100 китайски географски означения в ЕС, предаде пресслужбата на Европейската комисия.

Европейските географски означения, които ще се ползват със закрила в Китай, включва продукти като шампанско, сирене фета, ирландско уиски, узо, прошуто ди Парма, полска водка, Порто и др.

Сред китайските продукти, които ще бъдат признати в Европа (тук), са пюрето от бакла Pixian Dou Ban, белият чай Anji Bai Cha, оризът Panjin Da Mi и сортът джинджифил Anqiu Da Jiang.

Магазините пълни с фалшиво сирене

Комисарят по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган заяви: "Европейските продукти с географско означение са известни в целия свят благодарение на високото си качество.

istock
istock

Тъй като потребителите имат доверие в произхода и автентичността на тези продукти, те са склонни да плащат по-високи цени за тях, което представлява допълнителен стимул за земеделските стопани.

Споразумението е доказателство за ангажимента ни да работим в тясно сътрудничество с нашите глобални търговски партньори, сред които е и Китай. То ще донесе ползи и за двете страни - по-конкретно за търговските ни отношения, за нашите селскостопански и хранителни сектори, както и за потребителите."

Китай е втората най-важна дестинация за износа на европейски хранителни продукти, чиято стойност се изчислява на 12.8 млрд. евро (данните обхващат 12-месечния период между септември 2018 г. и август 2019 г.).

Държавата е също така вторият по големина партньор в износа на европейски продукти, защитени като географски означения (9% от общата им стойност), включително вина, изделия на хранително-вкусовата промишленост и спиртни напитки.

istock
istock

Очаква се споразумението да влезе в сила преди края на 2020 г.

Ямболската гроздова стана защитена марка в ЕС

Четири години след влизането в сила на споразумението неговият обхват ще се разшири, така в него да бъдат включени още 175 наименования на географски означения от двете страни.

Търговската стойност на европейските продукти с географско означение е приблизително 74.8 млрд. евро, като те представляват 15.4% от износа на ЕС на храни и напитки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg