Най-малко 90% от продуктите в едно ястие трябва да са биологични, за да се предлага в ресторанта като био.

Това предвиждат промени в Наредба 5 за прилагане на правилата за биологично производство, етикетиране и контрол в тази сфера, предложени за обсъждане.

До 10% от използваните продукти като подправки, плодове, зеленчуци и др. могат да са небиологични (тоест конвенционални или в преход към биологично производство), ако на пазара няма такива биологични продукти.

При изчислението на процента не се вземат предвид използваните вода, готварска сол, заместители на солта, продукти от неземеделски произход като сода бикарбонат и др.

Откриха фалшиви биохрани в магазините

За биоястията не могат да се използват продукти от лов и риболов, пише още в документа.

istock
istock

В изискванията към заведенията за обществено хранене изрично се въвежда правило биоястията и напитките да се приготвят на различно място или в различно време от конвенционалните.

При започване на готвенето на тези ястия повърхностите, оборудването и инвентара на обекта трябва да са ефективно почистени.

Заведенията за обществено хранене ще могат да етикетират свой продукт с термина „биологичен“ или когато в менюто си имат само подобни ястия, или правят само отделни блюда.

Защо килограм био свинско струва близо 300 лева

За тази цел те ще получават специално удостоверение, което ще бъде водено в списък в Областната дирекция по безопасност на храните, както и в централата на БАБХ.

Създават се условия за безпрепятствено ползване на националният знак „Калинка“ при означаване на биологични продукти и храни.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg