От 12.08.2021 г. са констатирани няколко случая на разпространение на електронни комуникации със злонамерени електронни съобщения от името на Българската народна банка, съобщават от финансовата институция.

Имейлите се изпращат привидно от адрес, който се визуализира като Банков мениджър. В съобщението адресатите му се уведомяват, че имат получен валутен превод и трябва да следват указанията в приложен линк към съобщението.

Българската народна банка няма регистрирани имейл сървъри в домейни от типа bnb.bg. и не изпраща до гражданите съобщения с подобно съдържание.

След отварянето на имейл може да останем с празна банкова сметка

Такъв тип съобщения представляват опит за фишинг атака и са заплаха за потребителите, като събраната по този начин чувствителна клиентска информация може да бъде използвана със злонамерена цел.

istock
istock

В случай че сте получили подобно електронно съобщение, БНБ призовава да НЕ отваряте съобщението или прикачените файлове и да НЕ следвате съдържащите се в тях линкове, за да не станете жертва на компютърна измама!

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg