През 2023 г. 94,6 милиона души в Европейския съюз, което се равнява на 21 процента от населението му, са били изложени на риск от бедност и социално изключване. Това сочат публикуваните днес най-нови данни на Евростат. 

Делът все пак намалява в сравнение с 2022 г. Тогава те са били 95,3 млн. души или 22 на сто от жителите на ЕС.

Каква заплата трябва да взима един работещ у нас

Европейската статистическа агенция посочва, че на опасност от бедност и социално изключване са били изложени хората, които са били подложени на поне един от три социални риска. Били са изложени на риск от бедност, от тежки материални и социални лишения или са били част от домакинство с "много ниска икономическа активност". Това е домакинство, чийто представители в трудоспособна възраст са покрили 20 процента и по-малко от нормалния брой работни часове, отбелязва статистическата служба на ЕС.

istock
istock

България е на второ място сред страните от ЕС по дела на гражданите на страната, изложени на риск от бедност и социално изключване.

Румъния е страната от Евросъюза с най-висок дял на хората, които са били изложени на риск от бедност и социално изключване през 2023 г. (32 процента). Следват България (30 процента), Испания (27 процента) и Гърция (26 процента). 

На другия полюс са Чехия (12 процента) и Словения (14 на сто), следвани от Финландия и Полша (по 16 процента).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase