Поскъпването на облеклата и текстила на вътрешния и на външния пазар е идентично заради поскъпването на суровините, на които България, както и страните от ЕС, не е производител. Това заяви в интервю за БТА председателят на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) Радина Банкова.

Европейските производители на текстил купуват вълна от Австралия, Нова Зеландия, Латинска Америка, някои райони на Китай и Монголия, памук - от Далечния Изток, Китай, Индия, САЩ, а логистичните разходи са скочили три пъти и половина и повече, коментира председателя на БАПИОТ.

Отделно има забавяне по цялата верига на доставките и тези комплексни причини водят до кумулативен ръст на производствените цени на крайния продукт с повече от 30 процента и почти с толкова и на дребно.

Дори и да говорим за най-обикновения полиестер, който е производен на нефта, при всяко колебание на суровината се променя и цената на този текстил, посочи Банкова. Най-чувствително е поскъпването при стоките с високо качество - коприна, кашмир, агнешки вълни, пима памук, където увеличеното на цените на крайния продукт е дори над 50 на сто.

Експерт: Хората свалят разходите си за храна, с приоритет са сметките и вноските по кредитите

За съжаление, при много видове стоки от текстила и облеклото психологическият таван на цените е достигнат и дори надхвърлен, коментира Банкова и предупреди, че ако не се овладеят проинфлационните процеси, може да се окаже, че няма да има кой да купува дрехи в България.

istock
istock

Реална е опасността много фирми да се откажат от производството на дрехи от естествени материали заради невъзможните цени, които трябва да калкулират поради факта, че нито една от суровините за тях не се произвежда в Европа, която освен това е с прекъснати доставки на суровини.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg