За повишено внимание за кибератаки припомни покрай празниците националният координатор по киберсигурността Петър Кирков.
 
„Дядо Коледа“ под формата на спам – не точно, но с идея внимание поне към това, което влиза като предложения в електронната ви поща, трябва да има, казва Петър Кирков пред БНР.
 
„Той спамът винаги си присъства, просто може би покрай Коледа е малко повече, отколкото иначе, и в традиционния поток от поща е съответно и традиционният поток от спам“, допълни експертът.
 
И на този фон трябва и повече внимание специфично към офертите за пазаруване.
 

„Внимавайте откъде пазарувате онлайн, от кой магазин, внимавайте къде давате личните си данни. Темите са същите, които обсъждахме покрай Черния петък, покрай наплива да се пазарува онлайн. Същият е принципът, който прилагате и в традиционните магазини.

Как ни събират личните данни, докато пазаруваме

Ако се налага да пазарувате от някой, в който пазарувате за първи път, не сте чували за този магазин, внимавайте също и с личните си данни, които предоставяте, защото след това с тях бива злоупотребявано, ако ги дадете на измамна организация и могат да ви наранят и вас, или да бъдат използвани за измама на трето лице.

istock
istock

Не само покрай коледните празници трябва да прилагате същите мерки за сигурност, внимавайте къде пазарувате, къде кликате, на кой сайт се намирате, гледайте сайтовете да ползват криптирана комуникация, внимавайте какви лични данни давате за себе си“, казва националният координатор по киберсигурността Петър Кирков. С уговорката, че, ако все пак попаднете на такъв случай, трябва да се обърнете към полицията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg