Цените на годежните пръстени са се увеличили с около 20% спрямо миналата година, като причината за това е поскъпването на златото и цялостната инфлация.

Това отчитат търговци на луксозни бижута преди празника на влюбените – Свети Валентин, който заедно с коледните празници е традиционният пик за предложенията за брак. От международна верига бутици за бижута и търговия със скъпоценни камъни, която е представена и у нас обаче са категорични, че това не е намалило продажбите у нас.

Венчавки и кръщенета поскъпват

“Годежните пръстени са може би най-важното бижу, което купуваме през живота си и затова неизбежното увеличение на цените няма как да ограничи потреблението. Нашият опит показва, че в повечето случаи българите са готови да отделят между 2000 и 3000 лева, като у нас най-предпочитани са традиционните модели с един или повече от един диаманта в комбинация с бяло злато.”, обяснява Тихомир Янков, управител на верига бутици за бижута в България.

istock
istock

В световен мащаб актуалните модни тенденции при годежните пръстени пък са за използване на жълто злато и търсене на индивидуалност с използването на цветни скъпоценни камъни като сапфири, изумруди, изключително редкия танзанит и дори черни диаманти.

Рекордно нараства търсенето на злато

“Като цяло, напук на очакванията за по-скъпо злато модните тенденции при луксозните бижута за 2023 година са за по-пищни и масивни модели, каквито не сме виждали от края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век. Все по-често на модните подиуми и по витрините на бижутерийните бутици ще се показват перлени огърлици с дебели златни верижки, коктейлни пръстени, висящи обеци до раменете и широки гривни и ланци и то по няколко заедно. Всичко това ще бъде изпълнено преобладаващо в жълто злато.”, разказва още Тихомир Янков.

11 съвета при избора на годежен пръстен:

1. Съобразете се със стила и начина на живот на любимия човек.

2. Ако работи с ръцете си и ще носи пръстена ежедневно, диамантите са най-устойчивият камък.

Среброто ще поскъпва

3. Правоъгълните диаманти са с по-висока цена от овалните.

istock
istock

4. Ако бюджетът ви не позволява по-голям камък, можете да търсите дизайн тип “клъстър”, който обединява няколко по-малки диаманта в група и така се постига ефекта на един по-голям.

5. Ако човекът има по-смел стил можете да търсите различен дизайн на пръстена. В противен случай класиката е за предпочитане – лесно се комбинира и не омръзва.

6. Ако търсите характерно и различно бижу, което да се предава през поколенията, потърсете експертен съвет за избор на уникален камък.

7. Изберете метала също според личните предпочитания на човека и останалите му бижута.

8. Размера можете да коригирате след самото предложение с проба на място, като това е най-сигурният начин. Можете да използвате за мярка и пръстен, който носи. Имайте предвид, че някои модели не позволяват многократни корекции, както и че при сватбата пръстенът се премества от лявата на дясната ръка.

9. Можете да потърсите експертен съвет и за бъдещото комбиниране на пръстена с венчалната халка.

10. Не забравяйте и подценявайте и кутийката. Несъответствието няма да убегне на повечето дами и не бива да разваля общото усещане.

11. При избора на камък винаги търсете сертификат за качество, особено ако камъкът е със значеща стойност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg