"За да можем да кажем дали могат да изтекат данни, трябва да бъде направена цялостна проверка на инфраструктурата на Български пощи, за да може да се види реално какъв е проблемът и какви евентуални последствия биха могли да произтекат от нарушаване сигурността на по-дълбоко ниво".

Това коментира пред БНР Ростислав Петров, председател на Българската асоциация на сертифицираните етични хакери (БАСЕХ):

„Български пощи”: Няма да плащаме откуп на хакерите

"Ние трябва да се съсредоточим към генералния проблем в случая, а не към самия криптовирус, защото има много по-сериозни неща. Всъщност в момента държавата в лицето на електронното управление предприема може би малко закъснели действия, но все пак адекватни такива, за да повишат информационната сигурност на отделните институции.  

istock
istock


Трябва да бъдат предприети цялостни мерки и да се обърне сериозно внимание на цялата защита в нашето киберпространство в България и във всички държавни институции, тъй като проблемът не съществува от вчера и не може да се реши за ден или за два. Това са такива проблеми, които са натрупани с години и те могат да доведат до огромни последици".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg