Измамни схеми за източване на банкови карти в интернет за стотици хиляди левове набира все повече сила в цялата страна, каза в "Денят започва" инспектор Коста Котавов - сектор "ПИП" ОДМВР-Сливен.

Двама души на 24 и 26 години са задържани във Варна за извършени измами в интернет, по досъдебно производство образувано в ОДМВР-Сливен под надзора на Окръжна прокуратура-Сливен. Те са получавали достъп до банкови сметки на различни потребители в цялата страна. Измамените са много, а откраднатите пари са стотици хиляди левове.

"От началото на 2023 година се увеличават подадените заявления от граждани за достъп до мобилното им банкиране и източване на банковите им сметки. Установи се, че това престъпление се извършва на територията на цялата страна. Посредством фишинг имейли клиенти на банки са заблуждавани и са предоставили данни на измамниците, с които те са източвали банковите им сметки", каза в "Денят започва" инспектор Коста Котавов - сектор "ПИП" ОДМВР-Сливен.

Разкриха схема за измами с електронно банкиране

Как да се предпазите от кражба на лични данни и пари?

"Хората, които извършват тези престъпления са изключително добре подготвени и е много трудно да им се противодейства. Съветвам хората при получаване на подобен имейл, в който им се искат лични данни, пароли, данни от личните карти - да не се доверяват. Напомням, че банките не изискват такива данни", уточни инспектор Костов.

istock
istock

Той призова гражданите да бъдат внимателни и с онлайн пазаруването, защото престъпниците, оперирайки с чужди банкови сметки , са много изобретателни.

"Трябва да се пазарува от проверени сайтове", категоричен беше той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase