Ръст в домовите кражби спрямо миналата година. Това показват данните на МВР за първите десет месеца на годината. Рискът от обири става още по-голям по време на почивните дни, когато традиционно хиляди тръгват на път и оставят празни домовете си.

Последните дни на годината се оказват и най-атрактивни за престъпниците. Най-често обирите стават преди обед – между 9 и 12 часа или късно вечер в края на седмицата, информира NOVA.

Близо три пъти повече обезщетения, платени по застраховки срещу кражби

Най-уязвими са ниските етажи – до трети, а най-често в плячка на крадците се оказват парични суми, ценни вещи и бижута. За първите 10 месеца на годината са извършени над 17500 кражби и са разкрити около 5400. Половината от домовите кражби са извършени в София. 

Според криминалистите обирджиите действат все по-бързо, професионално и организирано. Между две и три минути. Толкова средно са необходими на крадците, за да проникнат в дома ни, разкриват експерти. Не малка част от кражбите обаче остават извън статистиката на МВР.

istock
istock

В същото време на пазара се предлагат все по-модерни варианти за защита и сигнализация, че крадците са в дома ни. 

90% от българите подценяват риска от проникване на крадци, смята експертът по заключващи системи Илиян Царибродски. Огромна част от клиентите му търсят помощ едва когато са станали жертва на кражба.

Повече гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg