Законопроект за несъстоятелност на физическите лица прие на първото гласуване парламентът. Вносител е правителството.

Със законопроекта се защитава добросъвестният длъжник и се цели справедливо удовлетворяване на всички кредитори, се посочва в доклада на правната комисия.

Производството по несъстоятелност се образува по молба на длъжника, в която се представят доказателства за трудовата заетост, обстоятелствата за неплатежоспособността и добросъвестността, данни за имуществото му, а длъжникът предлага и план за погасяване на задълженията.

Предлагат нови правила за личен фалит

Предвижда се окръжният съд да прогласи неплатежоспособност, когато длъжникът не е в състояние да изпълни парични задължения на обща стойност над 10 минимални работни заплати, за период от повече от шест месеца. С цел осигуряването на жизнените потребности на длъжника се определя имущество, което не се включва в масата на несъстоятелността и е предвидена издръжка за длъжника и членовете на неговото семейство.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg