Слънцезащитни продукти без реална защита на пазара! Зрители на NOVA предупреждават за кремове и спрейове, които не предпазват от вредните лъчи. Подобни сигнали заливат и форумите в интернет.

Фалшивите кремове и спрейове водят до алергии, зачервяване и прегаряне на кожата. А търговци примамват потребителите с лъжливи обещания за 24-часово предпазване, 100% защита или слънцеблокаж.

Откриха опасни химикали в козметичните продукти

Зачервявания по тялото вместо реална защита. Този ефект с изненада забелязва Ралица Карабаджакова още след първите нанасяния на крем върху кожата на сина си в началото на лятото. Продуктът купува преди дни от интернет.

„Веднага след излагане на слънце, кожата рязко почервеня, понякога се появява леки обриви под формата на пъпчици. Когато пипам, кожата не е толкова мазна. Повърхностният слой, който трябва да защитава, много бързо се абсорбира от кожата”, разказва Ралица Карабаджакова.

istock
istock

Това буди съмнение в Ралица, че е попаднала на фалшив продукт. И обявената върху опаковката на крема защита не е реална.

„Написан е даден фактор на етикета, но, според мен, заради начина, по който кожата ми се държи, не отговаря на тази защита. Това ме навежда на мисълта, че факторът не отговаря на написаното на продукта”, заяви Карабаджакова.

Предупреждения за фалшиви лосиони и кремове за защита от слънцето заливат и форумите в интернет. Причината - използване на козметика, която не ги е предпазила от вредните лъчи на слънцето. Точно обратното - довела е до трайно увреждане на кожата или алергични реакции.

Мамят ли ни с кремове против бръчки

Случаи на предлагане на слънцезащитни продукти, които не съответстват на UV-фактора, обявен на етикета на опаковката, отчитат и от „Активни потребители”. От Асоциацията не изключват до пазара да достигат фалшиви кремове, тъй като голяма част от тях не са тествани.

„Лошото е, че в България има много евтини продукти, с цени понякога 3 пъти по-ниски от тези на водещите световни марки. За съжаление при тях не са правени изследвания и не можем да кажем дали факторът съответства, или не. Това остава до голяма степен загадка. След като има неизследвани продукти, е напълно възможно да има и големи отклонения”, коментира Богомил Николов от асоциация „Активни потребители”.

istock
istock

Негативният ефект от употребата им забелязват и дерматолозите. След като все по-често в кабинетите им идват пациенти с изгаряния, въпреки че са използвали крем за предпазване.

„Винаги има такива рискове при продукти, които не са проверени, не са сертифицирани. Има риск от контактен дерматит, както и от изгаряне – с всичките му последствия. Ефектът се вижда от 4 до 6 часа след излагане на слънце, като пикът му е от 12-ти до 24-и час. Отшумява постепенно то 72-я час нататък. Добре е тялото да се охлажда, да се използват охлаждащи лосиони, компреси, медикаменти”, обясни дерматологът д-р Велислава Томова.

„Ако несъответствието между надписа на опаковката и реалното не е голямо – между 5 и 10 %, не би трябвало да се тревожим. Но ако разминаването е съществено – купувате фактор 50, а получавате 25, тогава естествено човек може и да пострада”, обясни още Богомил Николо

Заблуждават ли ни търговците с UV-фактора на продуктите и как да изберем най-подходящите за нашата кожа? 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg