Според министъра на вътрешните работи Калин Стоянов търговията с фалшиви стоки нанася вреди на икономиката, но също така може да бъде сериозна заплаха за живота и здравето на хората. Тя може да е риск за околната среда, посочи министърът на международна конференция по въпросите на правоприлагането в сферата на интелектуалната собственост.

Събитието е организирано от Европейската служба за интелектуална собственост (EUIPO), съвместно с Европейската комисия и Патентното ведомство на Република България. Целта му е да събере представители на европейски институции, правоприлагащи органи от държавите-членки на ЕС и частния сектор, за да обсъдят проблеми и стратегии за противодействието на престъпната дейност, засягаща правата на интелектуалната собственост. В дискусиите участват и експерти от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

Продават ни опасни стоки

Стоянов цитира данни, според които през 2021 година в рамките на ЕС са иззети 86 милиона фалшиви стоки на стойност около 1,9 млрд. евро. Това, по думите му, е ръст от 31 процента спрямо 2020 г.
 
Вътрешният министър посочи, че загубите се изчисляват на около 15 млрд. евро. Това е изгубен финансов ресурс, който може да бъде инвестиран в благосъстоянието на гражданите, смята Стоянов.
 
По думите му имитации на козметика и фармацевтични продукти, авточасти или алкохол поставят в риск живота на тези, които ги употребяват. Освен това, още по-сериозни щети може да има при фалшификацията на лекарства. При пестициди и инсектициди има опасни последици за околната  среда, напомни Стоянов.
 
С едно натискане на мишката продукт се озовава от един континент в друг, затова е нужен координиран трансграничен подход, каза Калин Стоянов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg