Полицията в Пазарджик предупреждава за нов ръст на опитите за телефонни измами. Само за последните два дни са засечени десетки обаждания в региона, основно на стационарни телефони, ползвани от възрастни и самотно живеещи хора.

От полицията уточняват, че прилаганите схеми са две: пострадал близък при катастрофа, или обаждане от името на полицейски служител, който преследва ало-измамници. И при двете схеми се иска определена сума пари или златни накити, като в случаите, когато измамникът се представя за полицай, се обяснява с назидателен тон, че човекът отсреща е длъжен да съдейства на органите на реда, тъй като в противен случай ще се тълкува като саботиране на полицейско разследване.

Как млади мъже мамят възрастни хора

От Областната дирекция на МВР са категорични, че техни служители при изпълнение на служебните си заължения никога и под никаква форма не искат пари от гражданите и че всеки телефонен разговор, при който се искат пари, е опит за измама. 

Призивът на полицията особено към възрастните хора, е при подобни обаждания да се свържат със свои близки или да подадат сигнал на телефон 112.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase