Значителен скок на горивата, които зареждаме всеки ден. Според сайта „Фуело” средно за бензин А95 плащаме 2,49 лв.. Литър дизел е 2,57 лв., а газта – 1,40 лв. за литър.

През февруари 2021 г. бензинът е бил 1,91 лв., както и дизелът, а пропан-бутанът - 97 стотинки. Погледнато в проценти именно увеличението на газта е най-много – 31%. Бензинът е скочил с 23 на сто, а дизелът с 26%, съобщава NOVA.

Горивата поскъпнали с над 28% за година

Въпреки очакването цените да продължат да вървят нагоре, според експертите заплахата от 3 лева за литър дизел или бензин към този момент не е реална.

„Не смятам, че ще се стигне до 3-те лева, тъй като все още имаме много сериозен диапазон до тази точка. Това означава, че цената на петрола на международните пазари трябва да отиде от порядъка на 130 долара, което аз не мисля, че ще се случи”, каза Васил Начев, който е енергиен експерт.

istock
istock

Скокът, който се очаква ще бъде с около 20 стотинки още. „Ако запази тези нива, тоест между 90 и 100 долара, ако се движи за барел нефт, това означава, че цената ще бъде 2,50-2,70 лв.”, добави Начев.

Няма да има добра новина за цените на бензина и дизела

В момента барел петрол е на цена около 92 долара.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg