Схема за кредитиране чрез компютърна измама разследва прокуратурата. Млада двойка от Стара Загора е успяла да заблуди и изтегли от името на трима свои познати 9 банкови заема на обща стойност 90 хиляди лева.

Този случай потвърждава колко са пробиваеми системите за проверка и сигурност на кредитните институции в България. Това обясни пред БНР Стефан Чолаков, който е определян за най-младия банков обирджия у нас. Едва на 20 години той успява да измами банка и да източи огромна сума пари. Предава се на органите на реда и излежава своето наказание. След това става консултант на големи финансови институции у нас.

Проверяват дали са защитени правата ни в договорите с телекоми и кредитни институции

„Кредитирането по интернет и по телефона е сравнително ново. У нас е лесно да се сдобиеш с данните на голяма група хора, както и с техните снимки. След това може да злоупотребиш с тях. Софтуерът, който проверява биометричните данни от личните карти, не засича времето, в което е направена снимката, нито дали има някакъв монтаж“.

istock
istock

Лесният достъп до личните данни на хората е основният проблем, категоричен е той.

„В Западна Европа хората получават личните си карти по пощата. Всичко е въпрос на системи, които трябва да подсигуряват сигурността на клиентите. Предпазването им става все по-трудно в днешния дигитален свят, защото институциите, от които зависи, не полагат усилия“.

Финансовият анализатор Иван Стойков също е категоричен, че трябва да бъдем внимателни на кого и защо даваме личните си данни.

Сигурно ли е онлайн кредитирането

„Ако те попаднат в ръцете на недоброжелатели, трябва да се проследи, доколкото е възможно, как това се е случило. Ако става въпрос за неправомерно изтеглен кредит, трябва да се посети съответната кредитна институция и да се направи справка на място“.

Във връзка с настоящата икономическа ситуация, той посъветва хората да намерят такова вложение за парите си, което да носи доходност, по-висока от инфлацията, но отказа да назове конкретна инвестиция.

„Някои хора ще предпочетат имотите, други – нещо различно. Практиката е доказала, че толкова висока доходност може да се постигне на капиталовите пазари. Тази област обаче не е много популярна за българския инвеститор“

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg