За поредна година, инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще проведат кампания за проверки на стоки в търговската мрежа по случай предстоящия 1 юни - Ден на детето, съобщиха от Агенцията.

Проверките ще се извършват от служители на Главна дирекция "Надзор на пазара" при ДАМТН, в търговски обекти в цялата страна. Тази година в обхвата на кампанията е предвидено да се проверяват различни видове детски играчки.

Търговци уговаряли цените на бебешки стоки

Кампанията започва от днес и ще продължи до 1 юни. Нейната цел е да се извърши проверка за изпълнение изискванията на Закона за техническите изисквания към продуктите и Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на играчките.

Инспекторите ще проверяват за наличие на СЕ маркировка за съответствие, наименование и адрес на производител и вносител, предупредителни текстове и/или инструкции за употреба и информация за безопасност на български език.

istock
istock

За установените по време на кампанията нарушения, инспекторите на ДАМТН ще предприемат законосъобразни действия.

По време на миналогодишната кампания за Деня на детето, са проверени общо 179 броя детски играчки - тротинетки и ролери. От тях 159 броя са били съответстващи, а при 20 броя са констатирани несъответствия. Без инструкция за употреба са били три играчки, една е била без маркировка за съответствие, 11 броя са били без предупредителен текст, три са били без наименование и адрес на отговорен икономически оператор.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg