И пътниците в автобусите ще се проверяват на границата за неплатени глоби към МВР.

Това обясни пред "Нова телевизия" Иво Писанов от отдел "Пътна полиция".
 
Ако обаче се установи, че имат неплатени глоби, те ще могат да продължат пътуването си зад граница, но ще бъдат предупредени, че дължат суми на МВР.

Ако се установи, че имат неполучени наказателни постановления, на границата ще получат призовки да се явят в съответното районно полицейско управление, за да ги получат.

Ако имат невръчени електронни фишове, те ще им бъдат връчени още на граничния пункт.
 

Според Писанов в 90% от случаите, в които шофьорите твърдят, че са заплатили своето задължение на КАТ, но то не е отразено в системата, става дума за грешки при попълването на платежното нареждане.

БГНЕС
БГНЕС

Той напомни, че основанието за плащане трябва да е номерът на електронния фиш, а задълженото лице не е този, който заплаща, а този, на когото е връчена глобата.

"Пътна полиция": Може да напускате страната, ако имате неплатени глоби
 
„Ако шофьорът има дължими глоби – отнема се книжката, свидетелство за регистрация и автомобилът се спира от движение. Автомобилът ще се спира от движение само ако водачът е и негов собственик”, казва Писанов.

Подробни указания за това как да се попълват платежните нареждания са публикувани тук.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg