Запазвайте места за настаняване в Гърция само в директна и проверена комуникация с тях, през познати за вас местни или международни платформи за резервации, както и чрез утвърдени туроператори. 

Това съветват от платформата "Ние, потребителите" по повод информациите за стотици случаи на измамени туристи, превели пари на фалшиви гръцки сайтове

„Първо трябва да обърнем внимание на домейна на сайта, тъй като той не може да бъде съвършено същият като този на оригиналния хотел. Да се съсредоточим основно върху контактната информация. Хакери няма да оставят телефони и имейли, на които потребителите да се свържат с истинския хотел, а ще оставят свои. Можем да проверим тези телефони и имейли в Гугъл, да видим дали ни водят към реално съществуващ хотел“, препоръча пред БНР-Радио София Габриела Руменова от „Ние, потребителите“.

Как да резервирате почивка без да ви измамят

Тя допълни още методи за подсигуряване – например, да проверим хотела в регистъра на туроператорите, който обикновено е съставен от съответното министерство.

В случай на грешка, не бива да се паникьосваме, обясни още Руменова. Правилно поведение е да реагираме незабавно. Да поискаме среща с представител на обекта и да изложим проблема, който е възникнал. Да предложим или обмислим предложение за решаването на казуса.

istock
istock

За предпочитане е случаят да се реши на място, включително да се предоставят други услуги, които не са били планирани в нашия пакет безвъзмездно.

Внимавайте, когато резервирате почивката си в Гърция

Възможно е да поискаме възстановяване на цялата сума и съответно разваляне на сделката, но тогава няма да можем да останем в хотела. Въпросът е, че тук трябва да се докаже дали е прилагана нелоялна търговска практика, която всъщност означава, че ние сме били подведени за обема, вида или качеството на услугите, които ще получим.

Независимо от това дали търговецът е съгласен да ни предложи нещо или не, хубаво е да адресираме писмена жалба до него, за да има следи при арбитраж от контролен орган на коя дата точно е възникнал проблемът, какъв е бил той и съответно каква е била реакцията на търговеца.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg