Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) напомня, че до 31 декември тази година към всеки асансьор в България трябва да има монтиран щит под кабината.

След изтичането на посочения срок ползвателят и лицето, което поддържа асансьора, са длъжни да спрат неговата експлоатация и да уведомят съответния регионален отдел на Главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор“.

90 000 опасни асансьора в България

Промените в текста на Наредба за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори, касаещи монтирането на предпазен щит под кабината са въведени през 2014 г. след обсъждане с всички заинтересовани страни. Въвеждането на предпазните щитове е част от 10 мерки за повишаване на безопасността, съгласно европейски стандарт, приет и в България.
 

При извършване на техническите прегледи на асансьори, лицата осъществяващи технически надзор, са длъжни да уведомят незабавно съответния регионален отдел на ГД ИДТН, когато установят експлоатация на асансьор, за който не са изпълнени мерките по глава пета от Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьори.

istock
istock

Ето и изискванията на БДС ЕN 81-20

– 5.4.5. Предпазен щит;

– 5.4.5.1.Под всеки праг на кабината трябва да има предпазен щит по цялата широчина на разположената пред нея шахтна врата. Вертикалната му част трябва да е удължена надолу чрез скосяване, чийто ъгъл  спрямо хоризонталата трябва да е най-малко 60 °. Проекцията на това скосяване върху хоризонталната равнина не трябва да е по-малко от 20 mm;

– Издатините откъм лицевата страна на предпазния щит, такива като закрепения не трябва да са по-големи от 5 mm. Издатините, по-големи от 2 mm, трябва да са скосени най-малко на 75 ° спрямо хоризонталата;

– 5.4.5.2. Височината на вертикалната част на щита трябва да е най-малко 0, 75 m;

– 5.4.5.3. При прилагане на сила от 300 N, разпределена равномерно върху площ от 5 cm2 с кръгла или квадратна форма, приложена перпендикулярно откъм етажната площадка към предпазния щит по продължение на долния ръб на вертикален участък, предпазния щит трябва да издържи без:

– без остатъчна деформация, по-голяма от 1 mm;

– еластична деформация, по-голяма от 35 mm.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg