МВР предупреди за зачестили фалшиви имейли от името на Главна дирекция “Национална полиция”, приканващи за сваляне на прикачен файл – „известие за полицейска призовка“.

В конкретния случай се касае за т.нар. „фишинг“ съобщения, илюстрирани с логото на орган на МВР.

Според киберексперта Александър Свердлов страх или спешност са начините, чрез които онлайн измамите предизвикват интереса на потребителите.

Източват сметки с фалшив айбан

"Те унищожават нашата бдителност и ни карат да се разсеем, и да свършим каквото искат от нас. Щом става дума за мейл от полицията стресът е още повече. Хората започват да се страхуват, в 100% от случаите това са хакерски атаки. Ако отворите прикачения файл, давате пълен контрол над своя компютър на хакерите. Те получават достъп до всички пароли. Игнорирайте тези мейли, те не идват откъдето пише", обясни той пред NOVA NEWS.

По думите му фалшиви мейли може да дойдат също от банки, от потенциални работодатели.

"Ако използват метода спешност и страх - това е хакерска атака. Ако ви пращат прикачен файл, който не очаквате, не го отваряйте. Винаги инсталирайте всички ъпдейти и използвайте само лицензиран софтуер", призова експертът.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg