Все повече се увеличава броят на собствениците на туристически обекти, които заявяват желание да разполагат със зарядни станции за електромобили, каза за БТА Мирослав Владов, представител за Варна на компанията "Гигачарджър".

Той подчерта, че вече има хотелиери, които редом с другите услуги, които рекламират, съобщават и за наличие на такава станция при тях. Владов допълни, че "Гигачарджър" е много търсена от бизнеса и вече е инсталирала станции във Варна, Кранево, както и в комплексите "Св. Св. Константин и Елена" и "Златни пясъци".

България с най-голям ръст в ЕС на регистрираните нови автомобили

Броят на електромобилите в страната непрекъснато се увеличава, макар че темповете на нарастване вече не са толкова големи, както преди, каза Владов. По думите му сериозен фактор за интереса на клиентите е, че пробегът на автомобилите става все по-голям. Все още обаче има много хора, които имат възможности, но се притесняват да се купят такава кола, защото не са сигурни как ще я зареждат, допълни още той.

"Целта на нашата компанията, която се занимава точно с инсталиране на зарядни станции за електрически и плъгин коли, е да насърчава точно чистата мобилност, да се спре сериозното замърсяване на въздуха", каза Владов. По думите му интересът към услугите на компанията става все по-голям. Този, който е предоставил точката за захранване на станцията, може да прецени дали да я ползва само той или и други хора, отбеляза Владов. Плащането за зареждането на батерията става чрез мобилно приложение.

istock
istock

Местната власт като че ли все още стои встрани от проблема с липсата на достатъчно зарядни станции, каза още експертът. Той припомни, че по-рано имаше програма за насърчаване покупката на електромобили от общините, но от нея се възползваха твърде малко администрации. Има общини, които инсталираха зарядни станции, само че нямат пари за поддръжката им и те стоят неизползваеми, допълни Владов, според когото в малките населени места електромобилността все още се развива само от ентусиасти.

Вярно ли е, че електромобилите харчат най-малко

Местната власт може да помогне на компании като нашата и като отмени правилата за плащане на тротоарно право за зарядните станции, отбеляза още Владов. Като добър пример в това отношение той даде община Русе, която вече е променила наредбата си.

Мирослав Владов представя възможностите на компанията, която представлява, на автоизложението Palace Auto Varna E-mobility, което започна днес в крайморския град. Негов домакин е Дворецът на културата и спорта. На "зеленото" автоизложение, което продължава до 1 октомври, са представени повече от 20 марки. Посетителите могат да тестват в реални условия над 25 модела, а голямата награда тази година ще бъде възможност за ползване на чисто нова кола за една година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg