Забранява се в магазините за дрехи втора употреба да се продават бебешки дрехи и детски обувки до 34 номер, включително, както и бельо и бански.

Това предвиждат промени в Наредбата за здравните изисквания към дрехите втора употреба, качени за обществено обсъждане от Министерство на здравеопазването.

Същите стоки не могат да се предлагат и като хуманитарна помощ или с благотворителна цел, пише в наредбата.

В магазините втора ръка трябва да се сложи табела, на която да пише на български език, че дрехите са употребявани.

В близост до нея трябва да се поставя и надпис: „Всички употребявани дрехи преди да бъдат използвани по предназначение, задължително трябва да бъдат изпрани и при възможност изгладени.“

В наредбата се разписват и точните методи за дезинфекция на дрехите - по термодезинфекционен, химиотермодезинфекционен метод или с биоцид.

Всички дрехи втора употреба, които ще се продават или даряват, трябва да минат задължителна дезинфекция. Това е задължително и сега, но хората, които правят дарения, беше достатъчно да дадат дрехите на химическо чистене.

Мъжете харчат повече от жените в супермаркетите

Сега вече ще се иска дезинфекция по термодезинфекционен, химиотермодезинфекционен метод или с биоцид, като ще се изисква сертификат за използвания метод, както и видът на препаратите.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg